A világ leghíresebb épületei

Svédország - A malmöi Triangeln vasúti pályaudvar

Svédország - A malmöi Triangeln vasúti pályaudvar

A malmöi Triangeln vasúti pályaudvar épülete inkább tűnik egy jövőbe vezető időgép kapujának, semmint egy épületnek, ami mögött vonatok sorakoznak. 

Ezek ma Európa legmenőbb épületei

Az építés során igyekeztek a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozni a városlakóknak, az új Triangeln állomás építése ténylegesen a föld alatt történt meg, egy-egy, az állomás két végén kialakított függőleges akna segítségével. 

A fúrópajzzsal fúrt alagúton kívül - a térképen látható módon - új vágánykapcsolatok is születtek, a híd felől kiépültek a közvetlen vágánykapcsolatok Trelleborg és Ystad felé is. A személyforgalom három új megállóval lett gazdagabb, Malmö Central állomás mellett-alatt új felszín alatti állomás épült, a 23000 lakosú, 18 ezer munkahelynek otthont adó Triangeln negyed állomása 25 méterrel a föld alatt épült ki, míg a 7 méter mélyen fekvő, félig nyitott Hyllie feladata Malmö déli részének kiszolgálása. A két valóban új megálló, Triangeln és Hyllie közül az előbbi forgalmát becsülik nagyobbra, napi 37 ezer főre, részben átvéve a Central eddigi feladatát.

Svédország - A malmöi Triangeln vasúti pályaudvar Tovább
Scandic Victoria torony - Stockholm, Svédország

Scandic Victoria torony - Stockholm, Svédország

A 118 méter magas Scandic Victoria torony Stockholm legmagasabb épülete, melynek érdekessége, hogy a homlokzatán lévő különálló tükrök az égboltot tükrözik vissza. Az üveggel borított, T alakú szálloda Kistában, közvetlenül Stockholm mellett magasodik. A Wingårdh építésziroda által megalkotott hotel Skandinávia legmagasabb szállodája, 299 szobával rendelkezik harmincnégy emeleten. A Stockholmra nyíló kilátás a 34. emeleten található SkyBar-ból a leglátványosabb.

Ezek ma Európa legmenőbb épületei

Scandic Victoria torony - Stockholm, Svédország Tovább
Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója

Több mint 700 jelölt közül a Lahta Center nyerte el az év felhőkarcolójának járó díjat. A világot tekintve csak a 13. legmagasabb lesz, Európában azonban nem lesz nagyobb felhőkarcoló a Szentpéterváron épülő Lahta Centernél. A 462 méteresre tervezett torony elnyerte az év felhőkarcolójának járó díjat, melyet egy ingatlan-adatkezelő német cég már évek óta kioszt.

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 1

Az épület nevét Szentpétervár külvárosáról, Lahtáról kapta, itt tör a magasba 20 ezer ember munkájának gyümölcse. Homlokzatán nem kevesebb mint 16 505 darab üvegtábla kap helyet, így biztosan lesz majd munkája a környék ipari alpinistáinak. A torony távolról nézve egy fúrófejre hasonlít, öt szárnnyal, melyek közel 90 fokot fordulnak a talajszinttől nézve az épület tetejéig.

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 2

Belsejében főként irodák kapnak helyet, de étterem és természetesen kilátó is lesz a Lahta Center tetején, a 87. emeleten.

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 3

Az épület korábban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, az építés során a legtöbb egyszerre leöntött beton kategóriájában: 19 624 köbméterével több mint 3000 köbméterrel előzte meg az addigi csúcstartó amerikai Wilshire Grand Centert, ám 2019 januárjában egy indiai gát építésekor megfosztották ettől a csúcstól.

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 4

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója Tovább
Marqués de Riscal szálloda, Eltziego

Marqués de Riscal szálloda, Eltziego

Marques de Riscal

Spanyolország egyik legmodernebb és legextrább építménye, a 21. század egyik legnagyobb "mesterműve", a Marqués de Riscal egy ötcsillagos szállodaként üzemel - és talán nem nehéz kitalálni, de ezt is Frank Gehry (a Guggenheim-múzeum tervezője) építette meg. Magát az épületet 2006 októberében adták át, titánból készült és minden egyes 61 darab szobája más és más dizájnban pompázik. Hogy mennyibe kerül itt egy éjszaka? A kereső szerint legalább 150 ezret kell rászánnunk egy éjszakára.

Marqués de Riscal szálloda, Eltziego Tovább
Pisai ferdetorony, Pisa

Pisai ferdetorony, Pisa

A pisai ferde torony megtámasztása

Habár a Pisai ferdetorony rendkívül értékes építészeti alkotás, mégis, a legtöbben ferdesége és persze tökéletes szelfi alapanyag mivolta végett keresik fel.

Olaszország, Toszkána rigójában magasodó építmény Pisa városának egyik gyöngyszeme, a pisai Dóm-téren található katedrális fehér márványból készült harangtornya. Az épület alapjait az 1100-as évek második felében tették le, azonban a befejezésére még 200 évet várni kellett. Már az építkezés korai szakaszában elkezdett megsüllyedni alatta a talaj és ezzel együtt a torony is ferdülésnek indult. Habár az építmény „kiegyenesítésére” az évszázadok alatt több kísérletet is tettek, a dőlés megállítása csak a 21. század elejére sikerült egy nemzetközi szakemberekből álló csapatnak hála.

A ferdetorony további érdekessége, hogy hét harangnak ad otthont, melyeknek hangjai a zenei skála egy-egy hangjával egyeznek meg.

Pisai ferdetorony, Pisa Tovább
Parthenón, Akropolisz

Parthenón, Akropolisz

Az Akropolisz tetején álló Parthenón a világ leghíresebb épületei közé tartozik. Athéni utazásunk bizony nem teljes a templom meglátogatása nélkül! Az építkezési munkálatok Kr. e. 448-ban kezdődtek egy korábbi templom helyén, melyet még a perzsák romboltak le. Tíz éven át építették, ám a teljes szobordíszítéssel csak Kr. e. 432-ben lettek készen. A Parthenón Pallasz Athéné, azaz a szűz Athéné tiszteletére készült, s az ő szobrát őrizte, melyet ezüstből, aranyból és elefántcsontból faragtak. Az V. században a templomot kifosztotta az egyik római császár, s a szobrot Konstantinápolyba vitte, s valószínűleg később lerombolta, hisz ma sem tudják, hogy hol van. A Parthenón hosszú életén keresztül erődként, templomként, mecsetként, de még lőporraktárként is szolgált. Ha felsétálunk az Akropoliszba, amellett, hogy a Parthenónt is körbesétálhatjuk, gyönyörű kilátásra lehetünk figyelmesek, mely Athénra nyílik.

Parthenón, Akropolisz Tovább
Sydney-i Operaház, Sydney, Ausztrália

Sydney-i Operaház, Sydney, Ausztrália

travelhunter.jpg

Az eredeti 4 év építési idő helyett 14 éves késéssel, 1973 októberében, a dán Jorn Utzon építész vezetésével adták át a Sydney-i Operaházat, mely azóta Ausztrália egyik jelképe lett. Kevesen tudják, de a fényvisszaverő képességgel rendelkező, svéd csempével borított tetejét a város jach kikötőjében gyakran álldogáló vitorlákról mintázta az építész.

Sydney-i Operaház, Sydney, Ausztrália Tovább
Burj al-arab - Dubai

Burj al-arab - Dubai

Ennek a gyönyörű épületnek a fotója gyakran látható a fényes kiadványok oldalain. A "Burj Al-Arab" a világ legmagasabb luxus szállodája. Egy mesterséges szigeten található, a Jumeira strandjának elején. A 321 méteres épületmagasság hatvanszintes és külsőleg egy vitorláshoz hasonlít. Különösen lenyűgöző esténként a tökéletesen kiválasztott megvilágításnak köszönhetően.

 

Burj al-arab - Dubai Tovább
Angkor

Angkor

Az Angkorvat

Az Angkorvat hatalmas templomegyüttese a Khmer Birodalom emlékét őrzi, mely Kambodzsa területén létezett a IX. és a XV. század között. Az épületkomplexum legjelentősebb tagjai az Angkorvat templom, a világ legnagyobb önálló vallási emlékműve, valamint a Bajon-templom, a négy égtáj felé néző „arcos tornyaival”. Angkor városa a történelem során rengeteg vallási változáson ment keresztül, s végül a hinduizmust a buddhizmus váltotta fel. Az Angkorvat Kambodzsa szimbóluma lett, a zászlajára is felkerült, és természetesen az ország első számú látványosságává vált.

Angkor Tovább
Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo, Toledo

Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo, Toledo

Rövidebb nevén a toledói katedrális közel 500 évig (1226 és 1631 között) épült - de megérte! Hatalmas méretével (csak önmagában a tornya 90 méter magas) és gótikus stílusú szépségével eléggé figyelemfelkeltő Toledo városában - talán nem is csoda, hogy mindig tele van turistákkal. Toledo történelmi központja, így maga a katedrális is, 1986 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. 

Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo, Toledo Tovább
Westminsteri apátság, London

Westminsteri apátság, London

London felhők nélkül

London rendkívül népszerű és igen kedvelt úticél, hiszen számtalan káprázatos épülettel, remek pubbal és egyedi hangulattal bír. Habár hajlamosak vagyunk esős Londonként jellemezni az angol fővárost, mégis remek célpontja lehet egy hétvégi városlátogatásnak, melynek egyértelműen kihagyhatatlan eleme a híres Westminsteri apátság.

A 10. században épült gótikus stílusjegyeket hordozó székesegyház a mindenkori angol uralkodóház koronázási és temetkezési helyéül szolgál. Az ódon falak közt sétálva különös érzés keríti hatalmába az embert. A szemet gyönyörködtető szépség, a történelmi múlt és az idő múlásának kézzelfogható nyomai különös egyveleget alkotva intik áhítatra az ide érkezőt. Az apátság páratlan egyedisége garantáltan nyomot hagy az emberben hitbéli meggyőződésétől függetlenül.

Westminsteri apátság, London Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil | Teljes